Zemljo krast

Bumbar zemljaS palico narišemo krog in ga enakomerno razdelimo na tolikšno število delov, kot je otrok. Vsak otrok dobi svoje »zemljišče« oziroma »zemljo«. V središče kroga narišemo še manjši krog, ki služi za določanje smeri, v katero pade palica.

Igra poteka tako, da eden izmed otrok v sredini kroga drži palico navpično navzgor, nato pa jo spusti. Palica pade v eno izmed ozemelj. Otrok, v čigar ozemlje je palica padla, jo more čimprej pohoditi, in zavpiti "stop!".

Medtem imajo ostali otroci čas, da se razbežijo in se čimbolj umaknejo. Ko se zasliši "stop!", se morajo vsi otroci ustaviti. Otrok, ki ima palico, poskuša s palico zadeti enega od soigralcev.

 

Če mu to uspe, lahko s palico 'vzame' (nariše) kos ozemlja otroku, ki ga je zadel. Vzame (ukrade) ga lahko le toliko, kolikor lahko doseže iz svojega ozemlja, brez da bi se pri tem prestopil. Označeno ozemlje je sedaj njegovo.

V primeru da nasprotnika zgreši, je nato ta upravičen, da krade zemljo tistemu otroku, ki ga ni zadel s palico. Nato se krog igre ponovi, tokrat palico v sredini kroga spusti igralec, ki je izgubil zemljo.