Kamenčkanje

Bumbar kamenckanjeGre za zelo staro igro, ki so jo igrali včasih otroci. Potrebujemo pet okroglih kamenčkov primerne velikosti, ne prevelike, ne premajhne. Takšne, da lahko vseh pet držiš v dlani, a  jih z lahkoto pobiraš s tal. Torej pomembna je velikost in oblika kamenčkov!

Štiri kamenčke položiš na tla, na mizo oziroma na tako gladko površino, da jih bo čim lažje pobrati. Enega obdržiš v dlani. Tega nato vržeš v zrak in medtem hitro pobereš en kamen s tal ter uloviš tistega, ki si ga vrgel zrak.

Če ti je uspelo obdržati oba kamenčka v roki lahko nadaljuješ: tistega, ki si ga pobral iz tal, odložiš in nadaljuješ igro enako kot prej, le da tokrat pobereš s tal drugi kamenček. Če ti pri katerem od kamenčkov spodleti, moraš igro začeti znova od začetka (s prvim kamenčkom).

Ko ti uspe s tal pobrati vsak kamenček in hkrati uloviti tistega, ki si ga vrgel v zrak preideš v drugi krog. Tokrat vržeš kamenček v zrak in medtem s tal pobereš dva kamenčka hkrati. Tretja stopnja zahteva, da vržeš dva kamenčka v zrak in s tal pobereš enega. Četrta stopnja zahteva, da vržeš v zrak tri kamenčke in enega pobereš. Obstaja tudi varianta, da pobranega kamenčka ne odlagaš, ampak se ti nabirajo v dlani. Obstajajo tudi različne variacije. Uporabite torej  domišljijo!