Ali je kaj trden most?

Bumbar trden mostAli je kaj trden most? Kakor kamen, skala, kost! Lahko gre naša vojska skoz'? če nam zadnjega pustite! Če ga le ulovite!

Se spomnite te igre iz otroških let? Kolikokrat smo se otroci igrali to igro. Super je bilo, ker so lahko sodelovali otroci različnih starosti in večje število otrok. Kako že gre?

Dva otroka si stopita nasproti in se primeta za roke. Tako naredita »most«. Dogovorita se, kaj bo kateri predstavljal med njima predstavljal. Včasih smo izbrali »zlato kočijo« in »avto«, danes si lahko izbereta bolj moderne stvari.

 

Ostali otroci ju ne smejo slišati. Ostali otroci se postavijo v kolono in se primejo drug drugega za ramena. Prva v koloni je lokomotiva, ki vodi ostale po prostoru. Čučuču – uhhhuuuu … Gre vlak, dokler ne pride do mosta.

Ko pridejo do mostu, vsi otroci skupaj vprašajo: »Ali je kaj trden most?«

Most odgovori: »Kot kamen, skala,  kost.«

Otroci vprašajo: »Lahko gre naša vojska skoz'?«.

Most odgovori: »Če nam zadnjega pustite.«

Otroci: »Če ga le ulovite.«

 Most dvigne roke in kolona gre naprej pod rokami. Pri zadnjem otroku pa most spusti roke in ga ujame. Most vpraša ujetega: »Kaj imaš rajši: zlato kočijo ali avto (ali kaj drugega, kar sta si izbrala otroka, ki predstavljata most)?«

 Ujet otrok se odloči za en predmet in se postavi za tisti del mostu, ki predstavlja ta predmet. To se ponavlja, dokler ne ujameta zadnjega otroka, oziroma lokomotive. Ko ga ujameta, ga rahlo potiskata levo in desno in štejeta dneve v tednu: ponedeljek, torek,… Lokomotiva pri tem poskuša pobegniti. Seveda ji ne uspe! Na koncu tudi lokomotiva izbere med dvema predmetoma in se pridruži ostalim, ki so se zvrstili v koloni na vsaki strani mostu. Trdno se primejo med seboj in začno vleči. Vsak del mostu s svojo ekipo vleče v svojo smer. Kakor, da bi vlekli vrv, le da se oba otroka, ki predstavljata most, držita za roke. Ostali se držijo za pasove. Skupina, ki uspe obstati na nogah, je zmagovalka. Tista, ki pade na tla, seveda izgubi.