Moj klobuk ima tri luknje

Bumbar igre 7Pojemo pesem, na ves glas: "Moj klobuk ima tri luknje, tri luknje ima moj klobuk. Če ne bi imel treh lukenj, ne bil bi moj klobuk."

Ob besedi 'moj' se z roko udarimo po prsih, ob besedi 'klobuk' na vrh glave, pri besedi 'tri' pokažemo tri prste, pri besedi 'lunknje' pa s palcem in kazalcem pokažemo krog. Ko pojemo pesem drugič, besede 'moj' ne izgovorimo, ampak le pokažemo, ko pojemo tretjič spustimo še besedo 'klobuk', ... Konča se tako, da besedila sploh ne pojemo (razen veznih besed), besede 'moj', 'klobuk', 'tri' in 'luknje' pa le pokažemo.

Zemljo krast

Bumbar zemljaS palico narišemo krog in ga enakomerno razdelimo na tolikšno število delov, kot je otrok. Vsak otrok dobi svoje »zemljišče« oziroma »zemljo«. V središče kroga narišemo še manjši krog, ki služi za določanje smeri, v katero pade palica.

Igra poteka tako, da eden izmed otrok v sredini kroga drži palico navpično navzgor, nato pa jo spusti. Palica pade v eno izmed ozemelj. Otrok, v čigar ozemlje je palica padla, jo more čimprej pohoditi, in zavpiti "stop!".

Medtem imajo ostali otroci čas, da se razbežijo in se čimbolj umaknejo. Ko se zasliši "stop!", se morajo vsi otroci ustaviti. Otrok, ki ima palico, poskuša s palico zadeti enega od soigralcev.

Rdeče češnje rada jem

Bumbar cesnje

Igra, ki jo rade igrajo predvsem deklice. Kako ne bi? Če na koncu pesmica poje "ti si pa najlepša". 

Naredimo krog in se držimo za roke. Izbrani otrok je na zunanji strani kroga in hodi naokoli v obratno smer kot ostali v krogu. Pojemo del pesmi Rdeče češnje: "Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši, v šolo tudi rada grem, vsako leto rajši."

Ko začnemo peti naslednji del pesmi, "Zato nam prostor dajte, za naše dame, da bo sjalo sončece, na naše mlado srčece.", dvignemo roke in tisti, ki hodi naokoli gre pod našimi rokami skozi krog.

Kamenčkanje

Bumbar kamenckanjeGre za zelo staro igro, ki so jo igrali včasih otroci. Potrebujemo pet okroglih kamenčkov primerne velikosti, ne prevelike, ne premajhne. Takšne, da lahko vseh pet držiš v dlani, a  jih z lahkoto pobiraš s tal. Torej pomembna je velikost in oblika kamenčkov!

Štiri kamenčke položiš na tla, na mizo oziroma na tako gladko površino, da jih bo čim lažje pobrati. Enega obdržiš v dlani. Tega nato vržeš v zrak in medtem hitro pobereš en kamen s tal ter uloviš tistega, ki si ga vrgel zrak.

Kdo se boji črnega moža

Bumbar Crni mozProstor za to igro je običajno razmejen z dvema črtama: eno, za katero stoji Črni mož in eno, za katero se nahajajo ostali otroci. Črni mož je otrok, ki ga izberemo. Stoji na eni strani travnika, ostali otroci pa na drugi strani. Črni mož zakliče: »Kdo se boji Črnega moža?« Otroci odgovarjajo: »Nihčeee!« ali: »Jaz že  neeee!«. Nato se Črni mož in otroci zapodijo drug proti drugemu. Tisti otrok, ki ga Črni mož ujame in odvleče do svojega polja, mu v nadaljevanju pomaga loviti ostale otroke. Igra traja tako dolgo, dokler Črni mož s svojimi pomagači ne ujame vseh otrok. Zadnji otrok, ki ostane, je v naslednji igri Črni mož.

Gnilo jajce

Bumbar gnilo jajceIgra je primerna za večje število otrok.

Vsi čepijo v krogu, tako da gledajo drug drugega, eden pa ima v rokah kos pomečkanega papirja ali robček, nekaj, kar predstavlja gnilo jajce. Medtem, ko kroži okoli kroga, si prepeva pesmico: "Kanglica, kanglica, vodo drži, kdor se ozira, po hrbtu dobi."

S temi besedami pove ostalim otrokom, da se ne smejo ozirati.

Ali je kaj trden most?

Bumbar trden mostAli je kaj trden most? Kakor kamen, skala, kost! Lahko gre naša vojska skoz'? če nam zadnjega pustite! Če ga le ulovite!

Se spomnite te igre iz otroških let? Kolikokrat smo se otroci igrali to igro. Super je bilo, ker so lahko sodelovali otroci različnih starosti in večje število otrok. Kako že gre?

Dva otroka si stopita nasproti in se primeta za roke. Tako naredita »most«. Dogovorita se, kaj bo kateri predstavljal med njima predstavljal. Včasih smo izbrali »zlato kočijo« in »avto«, danes si lahko izbereta bolj moderne stvari.