Kako rečemo mamicam, ki pričakujejo dojenčka?

Bumbar, ali veš? Bodočim mamicam, ki pričakujejo dojenčka, rečemo nosečnice. Obdobje, ko ženska pričakuje dojenčka, je nosečnost. Nosečnost pri človeku traja devet mesecev. Zelo razburljivo obdobje za bodoče mamice in bodoče očke in seveda otročke v mamicah. Posebej zanje, saj rastejo in se razvijajo ter spreminjajo vsak dan.

Kolikšna je normalna telesna temperatura človeka?

Bumbar, ali veš? Človek in živali imamo določeno telesno temperaturo.  Človek sodi med toplokrvne organizme s stalno telesno temperaturo. Določene živali nimajo stalne telesne temperature, temveč je ta odvisna od temperature v okolju. Pri zdravem človeku znaša normalna telesna temperatura med 35,8 in 37,2 °C. Temperatura nad 40 °C je lahko že smrtno nevarna. Zgornja meja preživetja znaša 42,8 °C, spodnja pa 27 °C.

Koliko metrov je kilometer in koliko kilogramov je tona?

Bumbar, ali veš? Razdalje med kraji merimo v kilometrih. Kilometer ima tisoč metrov. Pridelek pšenice, jabolk ali težo velikih živali kot sta kit in slon pa povemo v tonah. Tona je tisoč kilogramov kot je kilometer tisoč metrov. Slon tehta šest ton. Malenkost glede na sinjega kita, največjo žival na svetu, ki tehta kakšnih 160 ton.